Fysikkbygget på UIO har et verksted som lager mange spennende og avanserte deler og utstyr til prosjekter og maskiner.
Verkstedet dems inneholder alt man kan tenke seg av verktøy og maskiner gom dreiebenker, 5 akset CNC maskin, 3D printer, freser +++
De hadde en eldre Stratasys Elite Dimenion elite printer som tok kvelden og de måtte bytte ut denne. Valget falt til slutt på en INTAMSYS FUNMAT PRO 410 HT 3D printer samt utstyr og tilbehør for praktisk hverdagsbruk.
3D-printing med høyytelsespolymerer
Med den nye maskinen kan avdelingen lage deler i mange sterke varierte materialer som ABS og ASA, PC, Nylon, PPS og PEEK.
Dagen maskinen ble installert hadde de første utskriften klar. En vibrasjons brakett originalt laget i POM (Høyre) som har en svakhet der den knekker i leddet.
Den første delen ble testet med ABS og ble printed med HIPS støttemateriale for fin underside. Neste del vil bli printet i “High temp nylon” for å matche egenskapene til POM hvis ABS delen ikke duger.
Tørking og oppbevaring
Gode og sterke praktiske materialer er ofte utsatt for fukt. Det er viktig at materialet er tørt når det printes og for å den beste prosedyren i en travel hverdag fikk de også en presis tørkeovn samt 2 stk Superdry Totech tørrskap.
Materialene blir oppbevart i tørrskap til en hver tid og settes i kammeret på printeren når det skal brukes. Selv om tørrskapene ikke er “tørkeskap” vil de også tørke materialer over tid. Vi gjorde en test med svært fuktig nylon, og det var helt tørt etter noen få dager i skapet.
Materialer som PEI og noen nyloner bør kjøres en liten runde i tørkeovnen før bruk for å få ut siste rest av fukt som tørrskapet ikke klarer å dra ut. Ellers kan alle andre materialer som PCTG, PETG, Nylon, PC, ABS, ASA, PVA samt mange fler settes rett i printeren etter det har vært i tørrskapet og det er ikke behov for ekstra tørking. Da slipper man å vente 2-4 timer på ekstra tørking før man får startet å printe.