3D printing

Tenkt på 3D printing?
Hva kan man bruke det til?
Hvor henter vi besparelsene?

Leser man om 3D printing til bedrift og industri via blogger og medier som vinkles mot salg, blir man bombardert med tekster og artikler som henviser til «95% cost saving», «industry 4.0», «Metal replacement parts» osv.

Og med så mye informasjon vi har tilgjengelig i dag er det lett å bli litt paff av dette. Er det bare markedsføring? Eller er dette noe som kan passe for oss?

Oppvaskmaskin?

Hva har det med en 3D printer å gjøre?

De fleste i Norge har i dag en oppvaskmaskin.

På en full maskin bruker disse alt fra 2 til 4 timer på å bli ferdig.
Tar man oppvasken for hånd blir man ferdig lenge før det har gått 2 timer, men det blir renere med oppvaskmaskin også kan man gjøre noe annet.

Samme gjelder en robotstøvsuger. Den bruker en del lengere tid enn hva man bruker på å støvsuge selv, men med roboten blir også resultatet mye bedre! Også kan man vel ta oppvaska imens?

3D printere faller i samme kategori

Grunnet høye timespriser i Norge vil en 3D printer i de fleste applikasjoner spare seg inn ved at det er maskinen som lager delen for deg og du eller din kollega kan gjøre noe annet som gir bedriften mer verdi for timene.

Selv enkle oppgaver som å bøye metall til et beskyttende deksel kan ta mange timer med kapping, sliping, bøying, tilpassing og sveising. (Lakkering for beskyttelse mot miljøet?) Også skal det gjerne se litt proft ut.

Hvis Printeren kan gjøre jobben kan dere gjøre andre oppgaver som feks. vedlikehold på maskiner i deres anlegg, som definitivt vil gi mer verdi for timene enn et enkelt deksel. Andre kunde-oppdrag? Årlige kurs som er vanskelig å finne tid til?

Eksemplene er mange og etter kort tid er printeren spart inn og kanskje vel så det.

Gode bruksområder

Klikk på linkene under for å lære mer om gode bruksområder for 3D-printing.

Jigger og fiksturer
Prototyping og bruksdeler
Reservedeler
Custom verktøy (kommer)